Inleiding:
In Niederberg in Noordrijn-Westfalen heeft GVG Rhein-Erft voor het eerst waterstof gebruikt om warmte te leveren. Sinds oktober 2022 wordt 20 procent toegevoegs aan het gasnet in de wijk Erftstadt. Het H2-MiX proefproject is een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutrale warmtevoorziening. GVG Rhein-Erft GmbH en Rheinische NETZGesellschaft mbH (RNG) hebben de leiding over dit project. Voordat de waterstof feed-in werd gerealiseerd, hebben de projectpartners alle materialen en componenten in het gasnetwerk en bij de bewoners thuis in detail onderzocht. Meer informatie over dit project is te vinden op de website www.h2-mix.de. Het project eindigde in januari 2024.
De testinstallatie (foto 1) , waarin het L-aardgas en H2 worden gemengd, is opgesteld in een container. De benodigde waterstof komt uit gascilinders (foto 2).
Projectbeschrijving:
GVG Rhein-Erft maakt sinds 2007 gebruik van het PLEXOR inspectie systeem van Wigersma & Sikkema. Dit systeem bestaat uit een meetunit, aansluitslangen, besturingssoftware en systeemkoppelingen. De systeemkoppelingen zijn permanent gemonteerd in het gasstation (en staan dus constant bloot aan het gas) en worden gebruikt om de meetunit via de aansluitslangen aan te sluiten op de gasdrukregelstraat tijdens functionele testen. Figuur 3 geeft een overzicht van het PLEXOR-inspectiesysteem.
Waterstof is een sleutelfactor voor een klimaatneutrale energievoorziening van de toekomst. Het doel van dit project was om te testen of langdurige blootstelling aan waterstof onder verhoogde druk invloed heeft op de dichtheid van met name de systeemkoppelingen. Drie koppelingen (types BMA05, BMA06 en BDA06) werden geïnstalleerd in het waterstofgedeelte van het gassysteem. Ze werden daarom continu blootgesteld aan 100% H2 bij een druk tussen 10 en 15 bar. Zie foto’s 4 en 5.
De BMA05-koppeling werd op gezette tijden verwijderd en bij Wigersma & Sikkema gecontroleerd op lekkage. Daarna werd hij weer in het gassysteem geïnstalleerd. De andere twee systeemkoppelingen (BMA06 en BDA06) werden niet regelmatig getest, maar alleen aan het begin en einde van het project.
De dichtheid werd bij verschillende drukken getest met formeergas dat 5% waterstof bevat.
Tabel 1 toont de testresultaten
Conclusie:
Zoals te zien is, werd er bij geen enkele systeemkoppeling lekkage gedetecteerd. Dit komt overeen met de algemene aanname dat alle materialen die compatibel zijn met methaan tot ongeveer 60 bar ook compatibel zijn met waterstof.